Bilthovens Bouwbedrijf Larenstein in de media

De Hogeschool van Utrecht heeft een boek ontwikkeld dat illustreert dat bedrijfsoverdrachten niet eenvoudig zijn. Maar nog meer laat het de durf en kwaliteiten van jonge overnemers zien. Zij kunnen het echt aan, ook al zijn zij net in de twintig toen zij het avontuur aangingen. Met een beetje ruggensteun, zijn bedrijfsoverdrachten te realiseren op jonge leeftijd.

Veel zittende ondernemers zeggen: “Als je het bedrijf wil overnemen, dan begin je gewoon onderaan de ladder”. En dat is op de truck met de jongens, orders picken in het magazijn, zakken sjouwen op de bouwplaats of meehelpen op de administratie.

Dat is wat je hoort als je aan de opper ­ vlakte blijft. Ga je dieper, dan blijkt dat overdragers zien dat de jongere generatie meer in huis heeft dan zijzelf. Het idee dat je onderaan moet beginnen is een eenzijdige inschatting in deze tijd van snelle veranderingen. Immers veel van die eenvoudige taken kunnen worden uitgevoerd door hulpmiddelen, automatisering of gedigitaliseerde processen.

Wesley Spronk van Bilthovens Bouwbedrijf Larenstein B.V. is door de lector Financieel-economische Advisering van de Hogeschool Utrecht benaderd om te praten over jonge ondernemers die bedrijven overnemen. In bovenstaand artikel leest u hier meer over.

De jonge generatie werkt achterstallig onderhoud in de bedrijfsvoering weg. En dat leer je niet op de truck. En als je zoon of dochter vervolgens met een gedegen innovatieplan komt om het bedrijf te laten groeien, dan is het toch even schrikken voor sommige zittende ondernemers. Heel welkom aan de ene kant, maar het betekent vaak ook nieuwe risico’s aangaan of een flinke koersverandering.

Dat overnemerschap vele aspecten omvat, die je niet meteen en allemaal in de vingers hebt, dát klopt. En overnemerschap komt niet vanzelf. Je moet eerst laten zien dat je het waard bent — binnen of buiten het bedrijf — om het bedrijf te mogen leiden.

En hoe gewoon we ook doen in Neder ­land, het overdragen van een bedrijf is bijzonder. Bedrijven worden stap voor stap opgebouwd en behoedzaam door de crisis geleid. Door goed op de centen te passen, door slim te innoveren en vooral door heel hard te werken. Die stap terug doen is voor zittende ondernemers lastig.

In bovenstaand artikel is het klantverhaal te lezen hoe Bilthovens Bouwbedrijf Larenstein B.V. en Zolderverbouw Larenstein B.V. al jarenlang zaken doen met hun vaste leverancier. Naast het leveren van de kwaliteitsmaterialen waar de organisatie mee werkt ondersteunt de leverancier onze organisaties ook bij het maken van de juiste keuzes.